dissabte, 26 de febrer del 2011

EMBOTELLANT LA BROWN

Dijous vaig embotellar la primera cuita que hem fet seguint una recepta pròpia després d'una setmana justa de fermentació.
La cervesa verda feia molt bona pinta (i gust). L'unic problema és que la densitat final ha sigut bastant major de l'esperada. Sembla que els llevats no han treballat tot el que devien, així que la propera vegada miraré d'augmentar la dosi, iniciar l'starter un dia abans en lloc d'unes hores o fins i tot, usar un llevat líquid en lloc de liofilitzat sec.
En qualsevol cas, tampoc prevec pitjors conseqüències que una mica menys d'alcohol en la cervesa final (un 3,6%, que crec que segueix sent acceptable) i una mica més de cos i dolçor... tot plegat, un mal menor en una brown ale.
A base de cops n'aprendrem!! :)


Thursday I bottled the first  batch that we have brewed following our own recipe. It has been fermenting for a week.
The green beer looks (and tastes) pretty good. The only problem is that the final density was much higher than expected. The yeats probably didn't work enough so, next time I will try to increase the dose, do the starter the day before instead of just few hours before or even using liquid yeast rather than dry ones.
Anyway, I don't expect worst consequences than a little lower alcohol level in the final beer (3.6%, wich I think is still acceptable) and a bit more of body and sweet notes... not a big problem for a brown ale.
We will learn from our mistakes :)

2 comentaris:

  1. Arnau ( Cervesa Espiga)11 de març del 2011, a les 15:39

    Hola. Només comentar-te que a mi també em va passar el mateix un parell de vegades. Jo he arribat a la conclusió llegint i buscant per internet, que aquesta gran densitat final pot ser deguda a tres factors ( que poden estar combinats o per separat): La temperatura de la fermentació, la proteòlisis en el macerat o/i una elevada quantitat de sucres no fermentables pel llevat (dextrina). En quan a la temperatura de fermentació si aquesta està per sobre del límit màxim de tolerància del llevat, aquest es reprodueix i fermenta molt ràpidament el most, de manera que s'estressa ( per l'increment sobtat de l'acohol i l'acidesa) i gran part mor, deixant la fermentació parcialment inacabada. D'altra banda si la temperatura es troba per sota el llevat treballa molt lentament, de tal manera que es poden donar colonitzacions del most per llevats salvatges o bacteris acidolàctics amb molta més facilitat, inhibint el creixement del nostre llevat. El tema de la proteòlisis, si no es dóna una adequada proteolisis durant el macerat ( jo acostumo a fer una etapa de 10 minuts a 52ºC, si no recordo malament)determinades proteïnes solubles poden influir en la mesura de la densitat del most. ( tot i que si utilitzem un refractòmetre enlloc d'un densímetre aquest problema s'evita). En tercer lloc en funció de les condicions de l'etapa de sacarificació del macerat es pot produir una elevada quantitat de sucres no fermentables dextrines en detriment de sucres fermentables. Espero que t'ajudi!

    ResponElimina
  2. Hola Arnau, moltes gràcies pel teu comentari! I benvingut al blog!
    Jo li he estat pegant moltes voltes al problema també i la temperatura queda descartada. Almenys fins que arribi l'estiu, és molt estable (17-19ºC).
    Amb la segona cuita que he fet, he afegit el doble de llevat del que em va aconsellar el venedor, i la fermentació ha sigut complerta i exacta segons els valors esperats. No és posar llevat a tope, sinó, que realment crec que em van recomanar una quantitat massa justa de llevat. Aquest cop, a més, he insistit molt més en l'oxigenació del most entre el refredament i la fermentació i crec que tot plegat ha funcionat.
    Pel que fa a la proteòlisi, com que usem bàsicament Pale Ale i les receptes que fem són bàsicament angleses, em costa molt acceptar una maceració escalonada i m'agrada mantindre el single step (amb mash out, això sí). De tota manera, confiat que les maltes que usava eren bastant modificades, feia la maceració a 68, però en aquesta propera baixaré a 65 amb mash out de 78... tot i que més que per solucionar el tema de fermentació ho vull provar per augmentar una mica el rendiment de la malta i alguns temes de transparència... també augmentaré el temps de macerat! Amb la Braumeister he d'arrapar tot el que pugui... l'aprofitament de la malta és molt baix amb el mètode que recomanen ells!
    M'apunto lo del refractòmetre. Saps on en podria aconseguir un de bo?
    Per cert... quan podré tastar una Espiga??
    Gràcies pels consells Arnau i espero seguir trobant-te per aquí!
    Salut.

    ResponElimina